February 1, 2013

Recenzija: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

MihaelPaar.com

No Comments

Tags: 2013.

Biste li rađe poslušali ikonu poput Beatlesa ili puno manje poznati Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band? Ako ste upoznati s životom i opusom slavne četvorke iz Liverpoola onda znate o čemu je ovdje riječ. Navedeni ‘manje poznati’ sastav, ili skraćeno samo Sgt. Pepper, naslovna je pjesma njihovog istoimenog albuma iz 1967. godine. Vrijeme je to kada Beatlesi prekidaju s live nastupima i potpuno se transformiraju u studijske glazbenike, umorni od uloge svjetskih zabavljača i pripadajuće rutine, pa čak i samih sebe. Dolaze na ideju da kreiraju vlastiti alter ego u obliku imaginarnog benda – Sgt. Pepper.

Rezultat toga vjerojatno je najkreativniji i kompleksniji album Beatlesa i po mnogim izborima najbolji album rock glazbe u povijesti. To su drugačiji Beatlesi jer sada djeluju kao netko drugi, neopterećeni postizanjem svog prepoznatljivog zvuka. Album je ujedno i konceptualni jer velikim dijelom provlači temu imaginarnog benda, u maniri u kojoj su neke pjesme i fizički povezane. Po tome je i jedan od prvih, i svakako najutjecajnih.

Albumom dominira McCartneyev rukopis, pa tako i u velikom klasiku With A Little Help From My Friends, lirskoj cantileni s Ringom u ulozi glavnog vokala. A Day In The Life predstavlja kompleksan kompozicijski stil s velikim orkestrom i slobodnom formom. Skladba je autorsko nadmetanje Lennona i McCartneya, a slavni, izrazito prolongirani kraj, ujedno i kraj albuma, donosi nekoliko zvukovnih eksperimenata. Neka Vas tako ne zavara kratkotrajna tišina koja nastupa uoči završetka; riječ je o ultrazvučnom zvižduku (dog whistle) nečujnom za ljudsko uho koji je interpoliran po ideji Johna Lennona, a sve kako bi zabavio Vašeg kućnog ljubimca. Ukratko, lucidan završetak kvintesencijalnog albuma s kojim Beatlesi i ‘nemaju’ puno veze – djelo je to Benda Kluba Usamljenih Srca Narednika Peppera.